Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

​Vaccin i fokus på hälsopolitiskt toppmöte

I Sverige har vi möjlighet att ge alla flickor och pojkar ett brett och jämställt skydd mot den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i världen, orsakad av HPV-virus. På måndag står frågan i fokus då det hälsopolitiska toppmötet i Varberg inleds.

HPV-virus (humant papillomvirus) ligger bakom cancer, cellförändringar och kondylom hos både kvinnor och män och kan leda till sjukdom och död. Fyra av fem personer kommer någon gång att utsättas för viruset. Därför är det allvarligt att den senaste statistiken från Folkhälsomyndigheten visar att allt färre flickor vaccineras. Inkluderar vi även pojkar i vaccinationsprogrammet framöver kan vi hindra smittspridning, skydda de ovaccinerade och på sikt utrota HPV i Sverige.

Det finns möjlighet att ge alla flickor och pojkar ett brett och jämställt skydd. Kommer Sverige att göra vad som behövs? Folkhälsomyndighetens rekommendation att inkludera pojkar i HPV-vaccinationen är nu på remiss fram till den 10 september 2017.


Under Livsplats Sverige, ett hälsopolitiskt toppmöte i Varberg 21-22 augusti, står frågan på agendan och docent Christer Borgfeldt berättar om HPV och det hälsoekonomiska perspektivet kring vaccination. Därefter förs samtal med landstings- och regionpolitiker om olika alternativ för HPV-vaccination och vägen framåt för Sverige för att skydda vår befolkning mot HPV-relaterad sjukdom och cancer. Vilken väg vill vi gå? Programmet arrangeras av MSD och modereras av Emanuel Karlsten.

Läs programmet här.

För mer information om Livsplats Sverige se www.livsplatssverige.se

Ämnen

Kategorier


Om MSD

Innovationer har varit vår livsnerv i mer än 125 år. MSD är ett världsledande hälso- och sjukvårdsföretag som forskat fram mediciner och vacciner mot några av världens mest utmanande och allvarliga sjukdomar. Det är viktigt för oss att våra innovationer kommer till verklig nytta och ger människor en bättre hälsa, vilket är drivkraften i våra många engagemang i samverkan med akademin, vården och i den aktiva samhällsdebatten. MSD fortsätter arbetet i forskningens absoluta framkant för att förebygga, behandla och bota sjukdomar. Vi fokuserar på bland annat cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, djursjukdomar, Alzheimers sjukdom och infektionssjukdomar som Hepatit C, Ebola och Hiv. MSD i Sverige är ett dotterbolag till Merck & Co. Inc, som har sitt huvudkontor i Kenilworth i New Jersey, USA. Vi finns i 140 länder där vi skapar lösningar tillsammans med våra kunder med våra receptbelagda mediciner, vacciner, biologiska behandlingar och djurläkemedel. Vill du veta mer om oss? Besök www.msd.se, följ oss på Twitter, LinkedIn eller YouTube.

Presskontakt

Anna Hermansson

Anna Hermansson

Presskontakt Kommunikationschef MSD Sverige +468207500