Gå direkt till innehåll
Det finns mer än 200 typer av HPV: Vissa kan drabba bland annat de inre och de yttre könsdelarna samt området kring anus hos både kvinnor och män.
Det finns mer än 200 typer av HPV: Vissa kan drabba bland annat de inre och de yttre könsdelarna samt området kring anus hos både kvinnor och män.

Pressmeddelande -

Tillsammans mot HPV: Ny informationssida om HPV

MSD lanserar idag en ny resurs för HPV-prevention i form av informationssidan Tillsammans mot HPV, som samlar information om viruset och om hur det går att skydda sig.

HPV (Humant papillomvirus) är världens vanligaste sexuellt överförbara virus och drabbar 4 av 5 personer någon gång i livet, ofta utan att personen vet om att hon eller han har smittats. Viruset sprids då hud eller slemhinnor kommer i kontakt, till exempel vid sex, och kan orsaka allvarliga cellförändringar, könsvårtor och cancer.

Tillsammans mot HPV är en ny webbplats som innehåller information om HPV-viruset, dess smittvägar, de sjukdomar viruset kan leda till samt hur det går att skydda sig från HPV-infektion. Sidan riktar sig främst till föräldrar och kan hjälpa familjer att ha en bra dialog om HPV och hur det smittar.

Att vara påläst är en bra start
Det är möjligt att i förebyggande syfte skydda sig mot HPV-viruset genom att alltid använda kondom vid sexuell kontakt samt genom vaccination, som alla flickor erbjuds i åk 4 eller 5 genom det nationella vaccinationsprogrammet. Som förälder kan diskussionen om att vaccinera sina barn göras tillsammans med elevhälsa, läkare, barnmorska, gynekolog eller vaccinatör.

– Informationssidan Tillsammans mot HPV är tänkt att fungera som en knytpunkt där både föräldrar och unga vuxna kan läsa på om viruset och bli medvetna om hälsoriskerna med HPV, säger Birgitta Wikman Erlandson, vaccinchef på MSD. Idag är det många som inte har kunskap om HPV. Eftersom viruset är så vanligt är det viktigt med lättillgänglig information som alla kan ta del av.

Det finns över 200 olika typer av HPV-viruset och riskerna vid infektion varierar beroende på vilken HPV-typ det handlar om. Hos 1 av 10 personer som drabbats av HPV stannar viruset kvar i kroppen och kan orsaka förstadier till cancer som i vissa fall kan leda till cancer. I Sverige upptäcks ungefär 1 150 fall av HPV-relaterad cancer varje år.

HPV drabbar många, men är väl dold
Ungefär 80 procent av alla sexuellt aktiva personer drabbas någon gång i livet av HPV-infektion och majoriteten av dessa drabbas när de är mellan 15 – 24 år gamla. Eftersom infektionen är osynlig och i många fall inte märks alls är det så många som 90 procent av alla smittade personer som inte blir medvetna om att de har HPV förrän två till tre år efter att de har smittats. Det är alltså fullt möjligt att vara smittad med HPV utan att veta om det. HPV-infektion upptäcks i screeningprogrammet som finns för att just upptäcka cellförändringar till följd av HPV.

Faktorer som kan öka risken för att drabbas av HPV innefattar tidig sexualdebut, många sexpartners samt att vara smittad av andra sexuellt överförbara sjukdomar. För kvinnor går det att upptäcka HPV-infektion genom ett test som visar att viruset finns i kroppen och därmed kan överföras till andra personer.

Vaccination mot HPV rekommenderas av Folkhälsomyndigheten och i Sverige rekommenderas alla kvinnor mellan 23 – 64 år att genomföra cellprovtagning och HPV-test ungefär vart tredje år. Regel­bunden cellprovtagning kan förhindra ca 60 procent av dödsfall som orsakas av livmoderhalscancer – en sjukdom som orsakas av HPV-infektion.

För ytterligare information, besök www.hpvvaccin.se

4 saker som föräldrar behöver veta om HPV

Ämnen

Kategorier


Om MSD

Innovationer har varit vår livsnerv i mer än 125 år. MSD är ett världsledande hälso- och sjukvårdsföretag som forskat fram mediciner och vacciner mot några av världens mest utmanande och allvarliga sjukdomar. Det är viktigt för oss att våra innovationer kommer till verklig nytta och ger människor en bättre hälsa, vilket är drivkraften i våra många engagemang i samverkan med akademin, vården och i den aktiva samhällsdebatten. MSD fortsätter arbetet i forskningens absoluta framkant för att förebygga, behandla och bota sjukdomar. Vi fokuserar på bland annat cancer, hjärt- och kärlsjukdomar, djursjukdomar, Alzheimers sjukdom och infektionssjukdomar som Hepatit C, Ebola och Hiv. MSD i Sverige är ett dotterbolag till Merck & Co. Inc, som har sitt huvudkontor i Kenilworth i New Jersey, USA. Vi finns i 140 länder där vi skapar lösningar tillsammans med våra kunder med våra receptbelagda mediciner, vacciner, biologiska behandlingar och djurläkemedel. Vill du veta mer om oss? Besök www.msd.se, följ oss på Twitter, LinkedIn eller YouTube.

Presskontakt

Anna Hermansson

Anna Hermansson

Presskontakt Kommunikationschef MSD Sverige +468207500