Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

EMA lämnar senare idag vetenskapligt uttalande om molnupiravir på grund av omfattande medicinskt behov

Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, lämnar under dagen idag ett vetenskapligt utlåtande om molnupiravir, en oral antiviral läkemedelskandidat, för behandling av covid-19 hos vuxna, utvecklat av MSD (Merck & Co Inc. i USA och Kanada) och Ridgeback Biotherapeutics

Den 26 okt 2021 fattade EMA beslut om en accelererad godkännandeprocess genom löpande granskning vilket är ovanligt. Beslutet baseras på det omfattande medicinska behovet och erhållna positiva resultat från kliniska studier.

Parallellt med den löpande granskningen och som ett komplement till den, inledde EMA nyligen en process för att granska tillgängliga uppgifter och förse medlemsstaterna i EU med en vetenskaplig rekommendation som stöder nationella beslut om användning av molnupiravir innan det godkänns.

Detta för att ge medlemsländerna möjlighet till tidig tillgång till molnupiravir medan den mer omfattande påskyndade löpande granskningen slutförs. Vid ett eventuellt godkännande kan molnupiravir bli det första orala antivirala läkemedlet för behandling av covid-19 i Europeiska unionen.

Ämnen

Kategorier


Om MSD

Vår vision är att leda och utveckla innovationer för ett hälsosamt Sverige idag och imorgon. Vi är här för att ha en varaktig och positiv inverkan i Sverige och göra vårt yttersta för patienter. Vi samarbetar med politiska företrädare, myndigheter, hälso- och sjukvården, akademin, patientorganisationer och andra företag för att driva förändring och fortsätta att flytta gränserna för vad som är möjligt att åstadkomma för patienter som behöver det. Vi är agila och motståndskraftiga och vet att det kräver mod, engagemang och integritet att skapa verkligt värde för patienter. Vi vill vara en testbädd för innovation och vetenskaplig expertis, öka vår kunskap och dela med oss av den. MSD fortsätter idag arbetet i forskningens absoluta framkant för att förebygga, behandla och bota bland annat cancer, infektionssjukdomar som HIV och Ebola samt nya djursjukdomar. Vi strävar efter att vara världens främsta forskningsintensiva biomedicinska företag. Vill du veta mer om oss? Besök www.msd.se, följ oss på Twitter, LinkedIn eller YouTube.

Presskontakt

Anna Hermansson

Anna Hermansson

Presskontakt Kommunikationschef MSD Sverige +468207500