Gå direkt till innehåll
Professor Bengt Winblad
Professor Bengt Winblad

Nyhet -

Nu behövs en cocktail

– Vägen framåt för Alzheimerspatienter är att få tillgång till en coctail av flera behandlingsstrategier. Patienterna har bättre chanser idag än för tio år sedan, eftersom vi blir bättre på att upptäcka sjukdomen i tid, men vi behöver mer forskning om Alzheimers grundläggande mekanism för att göra skillnad, sa professor Bengt Winblad vid en Brown bag lunch på MSD nyligen.

– Det handlar om att forska och uppfinna för livet, menade Marc Gailhardou, vd på MSD Sverige, när han introducerade en av världens mest kända forskare inom Alzheimers sjukdom, professor Bengt Winblad, Karolinska Institutet.

Hjälp att inte förlora sig själv– Vi arbetar för att hjälpa patienter att inte förlora sig själva, sa Dr Jina Swartz, ansvarig för terapiområdet neurologi på MSD:s innovationshub i London. Omkring hundra prasslande lunchpåsar tystade när Dr. Swartz berättade om en kvinnlig patient som förklarade sin Alzheimers som att förlora inte bara sin förmåga utan sig själv.

Snart en sjukdom i miljarddollarklassenAlzheimers sjukdom upptäcktes redan 1906 och första generationens behandlingar kom i början av 90-talet. Sjukdomen resulterar i minnesförlust, svårigheter att orientera sig och tala, visuella förändringar och många andra symtom. Alzheimers sjukdom och demens kostar nästan 818 miljoner US-dollar om året globalt och beräknas kosta en miljard dollar år 2018. Om global demensvård skulle vara ett land skulle det vara den 18: e största ekonomin i världen, betydligt större än Värden för Apple eller Google.[i]

Forskare har kämpat i årtionden, försöker lista ut mysteriet om Alzheimers sjukdom. Världens mest framstående forskare är förenade och deras budskap till beslutsfattare är att situationen är kritisk: -Hälsovårdssystem kommer att kollapsa om vi inte hittar behandling, säger professor Bengt Winblad, följt av Dr Jina Swartz, Situationen är kritisk.

Se intervjun med Professor Winblad och Dr. Jina Schwarz.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Jenny Wahren

Jenny Wahren

Presskontakt Kommunikationschef 08-20 75 00