Följ MSD

Kampen mot lungcancer är personlig

Nyhet   •   Nov 06, 2018 14:00 CET

Kampen mot cancer är personlig, för patienter, anhöriga och för alla som vårdar och forskar fram nya behandlingar.

Cancerfallen i världen ökar, men kampen mot sjukdomen är högst personlig. Inte bara för patienter och deras anhöriga utan även för de som forskar om cancer, behandlar och utvecklar nya behandlingar.

I november uppmärksammar vi på MSD lungcancermånaden med en rad aktiviteter tillsammans med patientorganisationer, politiker, vårdföreträdare, forskare och kollegor i branschen.

-Vi ligger i forskningens framkant när det gäller immunterapier. Samtidigt gör vi otroligt mycket mer arbete för att våra läkemedel ska nå ut till patienter, för att sprida kunskap om lungcancer och ta bort stigmat kring sjukdomen, säger Marie Ohrlander, Policy- och kommunikationsdirektör, MSD i Sverige.

Tisdagen den 6 november har vi en Kick-off för alla anställda med fokus på patienter och nya rön inom immunonkologi, de senaste forskningsresultaten och hur vi alla på MSD faktiskt bidrar till hopp för dessa patienter och deras familjer. Följ med i och delta i diskussionen och lär dig mer om lungcancer på Twitter via #LCAM #Lungcancerdagen och #LungCancer.

Torsdagen den 8 november deltar MSD i Lungcancerdagen, arrangerad av Lungcancerföreningen. En dag på Oscarsteatern i Stockholm när organisationen tillsammans med MSD och andra partners lägger allt fokus på patienten och att leva med sjukdomen lungcancer. Läs mer om lungcancerdagen här Följ mötet och diskussionerna på Twitter via #Lungcancerdagen.

Fredag den 30 november arrangerar MSD tillsammans med RISE en Brown Bag Lunch med temat hur bra vi kan bli på att ta hand om cancerpatienter i Sverige. Medverkar gör bland andra Janni Mikkola, från Docrates cancersjukhus i Helsingfors och
Yann Fränckel, lungcancerpatient. Följ diskussionen på Twitter via #MSDBrownbag eller via livestreamen. Välkommen att anmäla dig här.

MSD har även initierat samarbete med sex andra läkemedelsbolag för att öka kunskapen om immunterapier och adressera utmaningar. Ett första steg i samarbetet var att arrangera ett gemensamt seminarium under årets almedalsvecka med fokus på hur immunterapier ska kunna bidra med så stort värde som möjligt i svensk cancervård. Lär dig mer om samarbetet här Läs rapporten från almedalen här.

Fakta om lungcancer

Lungcancer är den cancerform som orsakar flest dödsfall i Sverige varje år. Många tror felaktigt att diagnosen är en dödsdom men det finns hopp, i synnerhet för de som får diagnos och behandling i tid. Lungcancer är den femte vanligaste typen av cancer i Sverige där cirka 4000 svenska patienter diagnostiseras varje år. Tyvärr är dödligheten den högsta av alla cancerformer med cirka 3600 dödsfall varje år. Forskningen inom området har gjort stora framsteg de senaste åren. Nya innovativa behandlingar är och blir tillgängliga för patienter allt eftersom. De har visat sig ge signifikant bättre långtidsöverlevnad.

En av dessa är immunonkologiska behandlingar som revolutionerat lungcancervården och blivit ett ofta använt behandlingsalternativ för en grupp patienter som tidigare hade lite hopp om långsiktig överlevnad.

Läs mer om vårt arbete inom cancer