Följ MSD

Interaktivt och givande när MSD lanserar policy lab under Almedalsveckan

Nyhet   •   Jul 02, 2019 12:28 CEST

Bland andra i bild: Karin Dahlman Wright, Marie Ohrlander, Maja Fjaestad, Anders Blanck, Roger Henriksson, Kristina Ljungros, Margareta Haag.

MSD Policy Lab är ett helt nytt sätt att mötas under Almedalsveckan i Visby. MSD erbjöd idag en arena för samverkan mellan representanter från vård, akademi, politik, näringsliv och patient för att stimulera till nya lösningar för patienterna och framtidens sjukvård.

Deltagarna i dagens policy lab var personligt inbjudna att i egenskap av sin roll, funktion, expertis och/eller erfarenheter, bidra till en dynamisk dialog för att måla upp visionen för framtidens vård och diskutera konkreta lösningar, för patienter i Sverige.

Noga skräddade diskussionsgrupper roterade till olika stationer, med ett givet ämne som diskuterades. Det blev ett dynamiskt, intensivt och interaktivt möte där många fick möjlighet att prata med många, ett live – hackathon.

– Vi måste gå från att se AI som ett verktyg och istället göra det till en strategisk fråga, säger Catarina Barkman, projektdirektör Forum för Health Policy.

– Patienterna har redan hoppat över en massa trösklar, men inte de trösklar vården tror. Vi behöver lösa rätt saker med AI, säger Niklas Eklund, Brukarföreningen Stockholm.

– Ledarskap är helt avgörande för att lyckas i omställningen till morgondagens hälso-och sjukvård, säger Peter Graf, VD, TioHundra AB.

Hur ska patienter få tillgång till nya innovativa behandlingar och läkemedel?

Det diskuterade bland andra Karin Båtelson på Läkarförbundet, Gabriella Brunlid på Swelife och flera andra och kom fram till följande:

- I dag har vi problem med flaskhalsar att komma till specialistläkare. Vi kan komma åt problemet genom digitalisering, beslutsstöd och genom att reglera fortbildningen. Sverige behöver även fler kliniska prövningar. Idag är det dyrt och det saknas incitament för att genomföra studier i Sverige. KLiniska prövningar är dessutom ett effektivt sätt at tbåde utbilda och motivera.

Intensiv dialog och lösningsfokus direkt med policy lab

Syftet är att ge alla möjlighet att prata och interagera med tongivande företrädare, beslutsfattare och opinionsbildare, identifiera utmaningar och möjligheter, inspirera och i samverkan komma fram till lösningar för framtidens vård, till våra beslutsfattare.

MSD Policy Lab är ett mötes-koncept som är konstruerat enligt en specifik metodik. Plattformen är en expertpanel med 10 stationer av tongivande personer från regering, riksdag och myndigheter, nyckelpersoner från akademi, vård och patientföreträdare.

– Med Policy Lab skapar vi ett helt nytt möteskoncept för en interaktiv dialog med beslutsfattare i Almedalen och ger alla våra medverkande möjligheten att bidra i diskussionerna”, säger Marie Ohrlander, Policy – och Kommunikationsdirektör på MSD.