Gå direkt till innehåll
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden
Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden

Nyhet -

Allvarsamma frågor utan blame-game

– Det här är inget blame-game. Det handlar om att sprida best practise och kunna lära av dem som har kommit lite längre, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden, vid ett seminarium om lungcancer. Årets cancerfondsrapport med fokus på lungcancer visar oroväckande skillnad i olika landsting för såväl upptäckt, tid till första behandling .

Trots alla framsteg inom cancervården de senaste 50 åren är överlevnaden inom just lungcancer oroväckande låg. Det är i dag fler kvinnor som dör i lungcancer än i bröstcancer.

– Jag fick till slut axla rollen som ordförande, det var ingen annan som överlevde, berättar Tommy Björk, ordförande för Lungcancerföreningen och fick de närmare 100 påsprasslande deltagare att skratta åt det absurda.

Det viktigaste preventiva arbetet för att förhindra lungcancer är att undvika att folk börjar röka. Sjukdomen omges av ett stigma, då den är så tydligt kopplad till rökning.

– Många patienter upplever att omgivningen tycker att de får skylla sig själva, även de 10 procent som aldrig rökt en cigarett i sitt liv, menar Tommy Björk.

Nationellt ledarskap i vården

Paneldiskussionen rörde kring de geografiska skillnaderna inom främst lungcancervården men spillde även över i ojämlikhet i vården generellt.

– De stora skillnaderna har växt fram länge, inga partier kan frånsäga sig ansvaret för det, sa Karin Rågsjö, riksdagsledamot, (V). Vårdsverige är indelat i 21 separata kungadömen och det fungerar inte, staten behöver ta ett större regleringsansvar för vården.

– Lösningen ligger i att stärka patienternas roll i vården, så att det spelar mindre roll hur väl de 21 kungadömena är organiserade, menar riksdagsledamot Cecilia Widegren (M). Hon lyfte även fram vikten av att som beslutsfattare få tillgång till statistiken och patientperspektivet i Cancerfondsrapporten varje år.

Båda partiernas representanter visar intresse för blocköverskridande överenskommelse när det gäller en nationell cancerstrategi.

Samtalet leddes av Martin Sandelin, specialistläkare och medgrundare av Lungcancerpodden.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Jenny Wahren

Jenny Wahren

Presskontakt Kommunikationschef 08-20 75 00