Gå direkt till innehåll
Docent Christer Borgfeldt
Docent Christer Borgfeldt

Nyhet -

Är alla värda att skyddas mot HPV-relaterad cancer?

I Sverige har vi möjlighet att ge alla flickor och pojkar ett brett och jämställt skydd mot den vanligaste sexuellt överförbara infektionen i världen, HPV-virus. Det är först då som vi på allvar kan börja tala om att eliminera HPV. Könsneutral HPV-vaccination stod i fokus under Livsplats Sverige, det hälsopolitiska toppmötet i Varberg.

Docent Christer Borgfeldt, RCC Syd, inledde vaccinseminariet med att berätta om HPV-situationen i Sverige. ”Kostnaderna för att inkludera pojkar i vaccinationsprogrammet måste ställas mot kostnaderna för att behandla analcancer och mun- och halscancer som annars riskerar att spridas via HPV-viruset”, menar Borgfeldt. Vi vet mer om hälsoekonomi idag än då vaccination av flickor infördes 2010. "Det är inte fråga om Sverige vill ta matchen, det är något som jag hoppas vi ska bli överens om efter idag, att ska göra", inledde Borgfeldt seminariet.

Emmanuel Karlsten leder en enig panel. Christer Borgfeldt, Mats Eriksson (M), Ulrika Heindorff (M), Margareta Åkerberg (KD) och Håkan Jörnehed (V).

Därefter ledde journalisten Emmanuel Karlsten en diskussion med landstingspolitiker om de olika alternativen för HPV-vaccination och vägen framåt för Sverige vad det gäller att skydda befolkningen mot HPV-relaterad sjukdom och cancer. Det är politiker som formulerar beställningen bakom upphandlingar och det är politiker som ansvarar för att landstingen riggar för att vaccinationernas genomförande fungerar när programmet drar igång. Enigheten var slående för en könsneutral vaccination i Sverige, men utgångspunkterna aningen olika.

Enig panel för könsneutral HPV-vaccination

”Tydlighet i upphandlingar är det som leder till oantastliga resultat” menade Mats Eriksson (M) och manade till nationell samling. Ulrika Heindorff (M) menade att det krävs prioriteringar nu: ”Vi måste tala om prioriteringar, ny evidens om pojkar gör att vi måste vara ärliga och prioritera upp deras vaccination”, sa Heindorff. ”Vi måste snabba på. Som medborgare i digitaliseringens spår söker man information. Och Sverige ligger snart efter övriga Norden", menade Håkan Jörnehed (V).

Allas ansvar informera för en hög täckningsgrad

Diskussionen berörde även förtroendet för vacciner som i Sverige är förhållandevis högt men i förändring. "Det är viktigt att vacciner fasas in när värdet är klarlagt att det finns en plats för dem", menade Margaretha Åkerberg (KD).

Docent Christer Borgfeldt ansåg att ”Vaccinationstäckning är viktigt, det kommer alltid att finnas vaccinationsmotstånd men alla måste hjälpa till med information för att hålla en hög täckningsgrad”. Detta var samtliga i panelen överens om.

Fakta om HPV
HPV-virus (humant papillomvirus) ligger bakom cancer, cellförändringar och kondylom hos både kvinnor och män och kan leda till sjukdom och död. Fyra av fem personer kommer någon gång att utsättas för viruset. Statistiken från Folkhälsomyndigheten visar att allt färre flickor vaccineras. Folkhälsomyndighetens rekommendation att inkludera pojkar i HPV-vaccinationen är nu på remiss fram till den 10 september 2017.

Ämnen

Taggar

Presskontakt

Jenny Wahren

Jenny Wahren

Presskontakt Kommunikationschef 08-20 75 00